Tømmerhytte i Tuddal

Det er fredag og jeg har hjemmekontor. Her oppe på fjellet, med vinden ulende ute og flammene knitrende i ovnen på kjøkkenet inne.

Tradisjonelle tømmerkasser

Tømmerhus/hytter bygges opp av tømmerkasser som har en begrensing i lengden av tømmeret på 10 meter. Formen på hytta ble tre "kasser", hvor den i midten har oppstue. For å synliggjøre de tre kassene og bryte opp langveggen mot vest, er den midterste kassa trukket inn i grunnplanet. Samtidig gir dette en lun og solrik krok med terrassen i oppstua oppe som overbygg. Inngangen er mot øst også overbygget inn under oppstua. Dette er viktig da det kommer mengder med snø her om vinteren

Solnedgang i Badstua

Tradisjonen tro kommer du rett inn på kjøkkenet fra inngangsdøra. Kjøkken, gang og trapp til oppstua går i ett. Til høyre for inngangen finner man WC og vaskerom/bod med vaskemaskin, tørketrommel og varmtvannstank. Til venstre, et gjestesoverom med tradisjonsbygget sengegavel fra vegg til vegg. "Kassa" mot syd er stua med stor peis kledd i bruddskifer-heller. "Kassa" i nord er delt i hovedsoverom og et stort bad med badstue og massasjebadekar. Her kan en nyte solnedgang bak Gaustatoppen gjennom glassdøra i badstua og baderomsviduet, som er 1,5 meter bredt og 0,5 meter høyt.

Tjærebeiset ute, Ubehandlet inne

I begge ender av hyttas lengderetning og i samme akse er det terrassedører. I dørene er brysthøyden på glasset trukket ned til 50cm slik at utsikten kan nytes. Dører og vinduer er ferdig malt i Røros-rødt. Tømmeret er tjærebeiset mørk brunt ute og ubehandlet innendørs. Gulvet i kjøkken og alle tre bad har slipt og sandblåst Ottaskifer-fliser i 30 x 60 cm fallende lengder. Vegg mot badstua og sokkelflis i badene er polert Ottaskifer med spesialmål. Oppstue, stue og de fire soverom har ferdig lutet og oljet furugulv.

Flere prosjekter