Fra enebolig til leilighet

Å selge eneboligen for å flytte inn i leilighet er for mange en stor avgjørelse å ta. Hos min kunde var barna flyttet ut og hun selv var blitt enke. Etter noen år innså hun at eneboligen og hagen var altfor stor for en person. 

Totalrenovering

Hun fant en flott leilighet i toppetasje, gjennomgående med balkong på begge sider. Vegger og tak var nymalte, men kjøkken og bad var de opprinnelige fra 1985. Det var to bad, ett med badekar. Vi valgte å beholde baderommene som de var inrednings- og størrelsemessig. Int. ark. MNIL Elisabeth Boe Eng har vært med på prosjekteringen av badene. Begge bad ble strippet helt ned og nye membraner ble lagt både i gulv og vegger. 1. juli 2010 var dette søknadspliktige arbeider.

Våtromsarbeider som griper inn i fuktskiller, for eksempel membran, er søknadspliktige".

Krav til totalrenovering måtte i tillegg løses i henhold til tek 10. Det vil si vi skulle ta høyde for at rullestolbrukere kunne benytte minst et av badene. Hele leiligheten hadde 70-dører, men vi måtte endre døra på det største badet til 90-dør og senke terskelen. I 2011 ble det en del debatt rundt de nye reglene. Rehabilitering av badrom spesielt ble en kostbar affære. Det kom derfor en lemping av reglene til at tiltakshaver kunne selv stå som ansvarlig søker. Fra 1. januar 2012 har myndighetene bestemt at rehabilitering og nybygging av våtrom i eksisterende bygg ikke lenger er søknadspliktig til kommunen. Min kunde pusset kanskje opp på feil tidspunkt? Uansett har dette også ført til en debatt blant interiørarkitekter om ansvarsrett for våre prosjekteringsoppdrag. Mine første søknader til kommuner gjaldt utvidelse av bad, som var søknadspliktig. Etter noen år med søknader om lokalgodkjenning for flere søknadspliktige prosjekter, fikk jeg innvilget sentral godkjenning i tilaksklasse 1. Med denne kompetansen har jeg kunnet ha det overordnede ansvar i byggeprosjekter som dette.

På kjøkkenet var utfordringen et felles balansert ventilasjonssystem for hele blokka. I og med at dette var en toppleilighet med et loft rett over, fikk vi etter hvert plassert en enhet med motorvifte på loftet og en mye penere ventilator i kjøkkenet. Vi valgte et norsk produsert Husebykjøkken. Meget god kvalitet på skrog og innlegg. De gir til og med 30-års garanti. Modellen heter ”Balsamico” og har massive benkeplater "Silestone" farge Luna. Belysningen er fra SM lys.