En bolig med sjel...

Det å kjøpe et oppussingsprosjekt kan være en spennende vei å gå når en ønsker seg en bolig med sjel. Kunsten er å se potensiale der andre kun ser problemer.

den spede begynnelse

Jeg kjøpte selv en gammel bolig i 1997, i en øde krok på Storsand. Eiendommen lå ved vannet, med egen privat strandlinje. Huset kan en alltid endre på, men tomten er den samme. Det skulle straks vise seg at de nyeste oppussede rom som badet var bygget med feil og på en helt ulovlig måte. Så rivearbeidene startet med to bad! Det så ikke så lyst ut i begynnelsen, men jeg bestemte meg for å bygge stein for stein. Jeg hadde verken tid, krefter eller økonomi til å gjøre alt på en gang. Alt av det elektriske måtte også skiftets fra starten. Jeg etablerte kontakt med et elektriker- og rørlegger firma som tok og har fortsatt det hele og fulle ansvar for el. og rør. 

ikke tillat å starte på nytt

Det er klart en ofte lurer på om det er billigere å rive og bygge nytt enn å pusse opp det gamle. Det er det nok helt klart, men det er ikke alltid tillatt. Her for eks. innenfor 100 meters belte mot Oslofjorden er det ikke tillatt med nybygging. Da er grunnflaten hus og uthus står på veldig verdifullt. Sjøbua som nå er ”arkitektbua” er et slikt eksempel. Sjøbua var et lappverk av en bygning som i sin tid gjorde nytte som møtested for fiskerne i område. Det samme gjaldt brygga. Den gamle pelebrygga raste sammen tilslutt, men ble erstattet med ny pelebrygge på samme sted og med samme form, materialbruk og noe bedre konstruksjon.

store endringer

Det ble store endringer i huset da jeg gikk i gang med første etasje. Huset hadde den tradisjonelle planløsning hvor det er en dør som går fra rom til rom rundt en pipestokk. I tillegg hadde huset vært påbygget mot nord. Jeg kastet ut ovnen og bygde peis i stua. Jeg stengte dør til kjøkken og bad for å få plass til bod under trappa og skyvedørs garderobeskap i gangen. Stue, spisestue og kjøkken ble et åpnet og sammenføyet rom. Det gamle gulvet var iskaldt om vinteren, så dette ble revet opp inklusive gulvbjelker. På dette stadiet var det ingen vei tilbake, så åpnet vi himling og fikk fjernet all stubbloft. Veggene ble heller ikke spart men avdekket tilbake til gammelt tømmer. Det ble panelt på nytt innvendige vegger og himling. Nytt kjøkken og ny belysning kunne trykt få vår tids form og funksjon. Vegger og tak ble malt i lyse farger og nytt gulv i tykke eikebord. Nye lyse gardiner med maljer for gardin stenger. Vinduer og dører ble skiftet ut i de rom vi pusset opp. 

Det gjenstår flere behov og planer for oppussingen av eiendommen her på Storsand, men ”Roma var ikke bygget på en dag”.
Tone Grimsrud

Flere prosjekter